afte

Blåsor i munnen – vad beror det på?

afte
Afte / aftös stomatit

När man håller på att bli förkyld kan man ofta uppleva att man får en eller flera blåsor på tungan. Dessa blåsor är helt ofarliga och försvinner oftast inom någon dag. Skulle man få andra typer av blåsor i munnen kan man dock behöva behandla blåsorna med olika läkemedel. Afte, Herpes och så kallade höstblåsor är tre vanliga orsaker till att blåsor uppkommer i munnen.

Afte

Afte är en mycket vanlig ofarlig åkomma som drabbar de flesta minst en gång i livet. Även om Afte är vanligt förekommande är det faktiskt fortfarande oklart vad som orsakar åkomman. När man drabbas av Afte kan man få blåsor i gom, tandkött och på munnens sidor. Blåsorna är ungefär en halv centimeter i diameter eller något mindre. Blåsorna kan göra ont, särskilt när man dricker, äter och borstar tänderna, men försvinner snart av sig själva. Under tiden blåsorna läker och försvinner kan man applicera olika gels för att täcka blåsorna så de inte smärtar. Givetvis kan man även använda smärtstillande läkemedel med ibuprofen eller paracetamol.

Herpes

Herpes är ett virus som kan drabba personer i alla åldrar. Eftersom Herpes smittar lätt är det viktigt att man behandlar symtomen så fort som möjligt och är försiktig med att vidröra munnen med fingrarna. Herpesviruset ger upphov till blåsor, antingen på utsidan av munnen eller på insidan, eller både och. Blåsorna kan ge upphov till smärta, särskilt vid beröring.

Höstblåsor

Namnet kommer från det faktum att barn på dagis och i skolan ofta drabbas av höstblåsor just på hösten. Höstblåsor uppkommer på grund av ett virus, som lätt sprids genom direktkontakt. Blåsorna blir rödaktiga och kan göra ont, särskilt när de spricker och lämnar sår efter sig. Oftast sitter blåsorna i svalget och på tungan, men de kan även uppträda omkring munnen/läpparna och på händerna och fötterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *