bild på tandskött

Bli av med tandköttsproblem

bild på tandsköttDet finns mycket att tänka på när det gäller munhälsan. I grunden säger ju tandläkarexpertisen att du ska borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen, och sedan undvika att skölja munnen med vatten – det senare för att fluoret ska få chansen att verka optimalt. Sedan bör du även använda tandtråd med jämna mellanrum, borsta tungan för att få bort bakterier samt även gärna rengöra munnen med tandskölj. Även om du gör allt rätt kan du ändå få problem med munhälsan. En av bovarna i dramat är tandköttet. Om du får problem med tandköttet kan det uppstå en hel rad komplikationer. Ökad plackbildning, missfärgade tänder, dålig andedräkt, ja till och med tandlossning är några av de komplikationer som kan uppstå.

Missfärgade tänder? Jo, en ökad plackbildning på grund av en inflammation i tandköttet kan leda till att den del av tanden som ligger närmast tandköttet angrips av syrabildande bakterier. Det kan i sin tur leda till att emaljen luckras upp och blir mer mottaglig för färgande pigment från bland annat kaffe, colaläsk och tobak.

Hur tar du då hand om ditt tandkött på bästa sätt?

Det enklaste sättet är att du sköter din munhälsa enligt rådande rekommendationer och även ser till att du är lite extra noggrann med att rengöra längs tandköttskanten och mellan tänderna. Om ditt tandkött är ljust rosa och omsluter tänderna kan du vara säker på att du har ett friskt tandkött. Om tandköttet skulle råka blöda lite när du rengör mellan tänderna är det normalt sett ingen fara, om du inte samtidigt känner smärta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *