fluor

Fluor kan missfärga tänderna

fluorFluor hjälper till att stoppa karies genom att emaljen mineraliseras, eller helt enkelt stärks på ren svenska. Mineralisering är en process genom vilken fluor hjälper till att återföra kalk från saliven till emaljen. Att få för mycket fluor på tänderna är dock inte bra. Tänderna kan nämligen ”övermineraliseras”, vilket kan ge upphov till fläckar. Normalt blir fläckarna vita, men de kan även anta en mörkare färg. Vita fläckar drabbar främst barn och ungdomar medan mörkare fläckar främst drabbar vuxna. Att tänderna blir fläckiga är inte farligt, men de kan upplevas som fula ur en estetisk synvinkel.

Fläckar på tänderna

Lyckligtvis är det ganska enkelt att bli av med fläckar på tänderna som en följd av för mycket fluor. För barn och ungdomar rekommenderas att man går till tandläkaren för behandling. Tandläkaren täcker helt enkelt över fläcken eller fläckarna med ett keramiskt material som har samma nyans som tänderna.

För mörkare fläckar kan man kanske tänka sig att en tandblekning är ett utmärkt alternativ. Man bör dock först göra ett besök hos sin tandläkare för att få svart på vitt på hur fläckarna bäst kan tas bort. Man bör inte till exempel använda ett tandblekningskit för hemmabruk innan man har fått klartecken från tandläkaren. Om man har varit hos tandläkaren och täckt över fläckarna ska man notera att det keramiska materialet inte kommer att påverkas av en tandblekning, oavsett man gör blekningen hemma eller hos tandläkaren/på en skönhetsklinik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *