tandblekningspenna

Fungerar tandblekningspennorna på ICA?

tandblekningspennaOm du kikar lite närmare på hyllorna för tandkräm och tandborstar i de större mataffärerna kommer du att upptäcka att det faktiskt finns tandblekningspennor i sortimentet. Frågan är då om dessa tandblekningspennor fungerar?

Först ska sägas att tandblekningspennor främst är till för att man på ett snabbt och enkelt sätt ska kunna fräscha upp redan blekta tänder. Det är praktiskt taget omöjligt att göra en hel tandblekning med en tandblekningspenna. För det första är det ganska omständligt. För det andra tar det mycket lång tid.

Tandblekningspennorna i mataffären innehåller samma blekmedel som det som normalt används när man bleker tänderna hos tandläkaren/på klinik eller hemma med ett tandblekningskit för hemmabruk, det vill säga karbamidperoxid. Skillnaden är att blekmedlet i mataffärens tandblekningspennor är mycket svagt. Det är främst ur säkerhetssynpunkt som tillverkarna har valt att minska dosen av den verksamma substansen. Om man vill bleka tänderna med en tandblekningspenna man köper på ICA eller någon annan mataffär får man räkna med en mycket stor mängd behandlingar innan man ser resultat. Dessutom är det en rekommendation att man har munnen öppen när man bleker tänderna. Det är ganska plågsamt att gå omkring med öppen mun under längre tid.

Mataffärernas tandblekningspennor kostar allt mellan 100-300 kronor. Det kan jämföras med ett tandblekningskit för hemmabruk som kostar någonstans mellan 300-500 kronor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *