tuggummi

Kan man få bättre munhygien och vitare tänder av tuggummi?

tuggummi

Fråga: Får man vitare tänder av tuggummi?

Det finns ett otal olika sorters tuggummi i affärerna idag. En del tuggummin innehåller fluor för skydd mot karies medan andra innehåller zink för en fräschare andedräkt. Vissa tuggummin innehåller vitaminer och mineraler medan andra marknadsförs som fördelaktiga för munhälsan. Sedan finns det också tuggummin som sägs kunna ge vitare tänder. Är det då möjligt att få vitare tänder av tuggummi?

Svaret är ja, och nej. En anledning till att man får missfärgade tänder är att man inte sköter om sin munhälsa på bästa sätt. Man kanske använder tobak eller nyttjar missfärgande drycker, såsom te eller kaffe. Skulle man tugga tuggummi efter att man till exempel har druckit en kopp kaffe så transporterar man genom saliven bort de missfärgande ämnena från tänderna. Det gör då naturligtvis att risken för missfärgningar minskar. Tänderna blir även renare i och med det ökade tillflödet av saliv.

En del tuggummin som påstås göra tänderna vitare innehåller så kallat mikrogranulat. Det låter mycket vetenskapligt och man kan få intrycket att mikrogranulat är mycket effektivt mot missfärgningar på tänderna. Mikrogranulat är dock bara ett annat namn för mikroskopiska korn, ofta i form av fiberkoncentrat. Man ska alltså inte tro att det handlar om blekmedel för tandblekning. Granulatets uppgift är att rensa bort beläggningar på tänderna i samband med att man tuggar. Det handlar alltså om mekanisk rengöring, ungefär som när man borstar tänderna. Givetvis är även denna egenskap fördelaktig om man vill undvika att få missfärgade tänder, men emaljen blir inte vitare för att man tuggar tuggummi med mikrogranulat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *