laser

Hur fungerar det att bleka tänderna med laser?

Hos tandläkaren eller tandkliniken kan du bleka tänderna med hjälp av laser. Tandblekning med laser fungerar på samma sätt som blekning med blekgel.

Skillnaden är att man använder laser för att skynda på blekningsprocessen. Tandläkaren börjar med att undersöka din mun och skapa individuella tandblekningsskenor utifrån dina egna tänder. Han eller hon kommer även att putsa tänderna med en speciell typ av pimpsten, för att tandblekningen ska fästa bättre och ge ett naturligare resultat. Därefter blandas blekgelen ihop, även den blandas speciellt just för dig. När man blandar gelen utgår man bland annat från hur dina tänder ser ut, hur missfärgade de är, vilken ålder du är och hur dina vanor ser ut. Allt för att du ska få ett riktigt bra resultat. Den blekgel som tandläkaren använder är egentligen samma som man använder när man bleker tänderna hemma. Däremot använder de en starkare koncentration hos tandläkaren eller tandkliniken. Det gör att behandlingen går mycket snabbare än om man bleker tänderna hemma. Medan du bleker tänderna med laser kommer tandläkaren att skydda din övriga mun som tandhalsar, tunga och tandkött, för att inte få blekmedel dit. Det kan annars lätt skapa irritation. Man brukar också få ett plastskydd så man inte råkar svälja blekmedlet. Tandläkaren applicerar blekgel på tandskenorna och låter de sedan sitta mot dina tänder under tiden som laserstrålen värmer upp och skyndar på behandlingen. Dina tänder kommer att belysas med laser åtta gånger i åtta korta intervaller. Mellan varje varv kommer tandläkaren att pensla på ny tandblekningsgel. När hela behandlingen är klar så torkas blekgelen bort och skydden i munnen tas bort. Du kommer omedelbart att kunna se resultatet från tandblekningen med laser.

Ilningar/isningar i tänderna

När man gör tandblekning med laser kan man få ilningar eller isningar i tänderna. Detta eftersom laserstrålen värmer upp tänderna några grader. Ilningarna och isningarna går förstås över med tiden, men de kan sitta kvar några dagar efter behandlingen. Om man besväras av ilningar och isningar kan man med fördel använda sig av en sensitive-tandkräm när man borstar tänderna. Både tandläkaren och tandblekningsföretag på nätet säljer också salvor som kan användas för att minska ilningar och isningar.

Att bleka tänderna med laser är förmodligen den snabbaste metoden för tandblekning som finns. Hela behandlingen inklusive tandläkarens undersökning går på runt en till en och en halv timme. Det är svårt att säga om det är den mest effektiva metoden som finns för att få ett vitare tänder, men det är ett hållbart och säkert alternativ som ger ett naturligt vitt leende. En tandblekning med laser håller troligen i minst två och ibland ända upp till fem år. Det handlar mycket om hur du tar hand om dina tänder efter behandlingen. Om du fortsätter röka, snusa, dricka kaffe, te, rödvin, läsk och annat som missfärgar tänderna kommer förstås behandlingens resultat att räcka kortare tid. Likaså om du slarvar med tandborstningen. Du kan gärna använda dig av en sensitive-tandkräm och skölja tänderna med fluor ofta efter tandblekningen med laser. Då håller ditt vita leende längre. Följ också de råd som tandläkaren ger dig så kan du njuta längre av ditt filmstjärneleende.