munsår pga herpes

Munsår – vad är det?

munsår pga herpesMunsår är för det mesta en synonym till munherpes. Det finns andra orsaker till att munsår kan uppstå, men i de allra flesta fall är det herpesviruset HSV-1 som är boven i dramat. En stor del av den svenska befolkningen bär på herpesviruset, men de flesta upplever inga som helst obehag. En mindre del av befolkningen får dock återkommande utbrott av munherpes.

Vad kännetecknar ett munsår?

Ett utbrott av munherpes visar sig i form av vätskefyllda blåsor på läpparna och runt munnen. Normalt brukar det första tecknet visa sig i mungiporna. Det börjar svida och man kan känna att det håller på att bildas blåsor. Utbrottet lägger sig dock efter ett tag, så man behöver inte vara orolig för att läpparna helt ska täckas av blåsor. Blåsorna gör ont, särskilt om man tar på dem. Dessutom uppstår små sår när blåsorna spricker. Det kan svida till ordentligt om man vidrör såren med tungspetsen eller om såren får kontakt med vatten.

Hur uppkommer munsår?

Munherpes smittar genom sexuella aktiviteter och kyssar. Ett utbrott av munherpes uppkommer normalt inte ur tomma intet. Det krävs en katalysator. Vanligast är förmodligen att munherpes visar sig efter en förkylning. Då är immunförsvaret nedsatt och det är lättare för viruset att ta sig förbi kroppens försvarsmekanismer. Andra orsaker kan vara stress, djup oro/ångest eller att man helt enkelt har solat för mycket (även solarium!) på sistone.

Behandlingar mot munsår

När man behandlar munsår gör man det inte för att minska smittspridningen utan enbart för att mildra symtomen. Det finns en mängd läkemedel, receptbelagda som receptfria, som man kan använda för att dels minska smärtan och dels ta ner blåsorna och svullnaderna.

När man påbörjar en behandling mot munsår ska man vara säker på att det är ett utbrott av munherpes det handlar om. Man kan nämligen få munsår även på grund av att man helt enkelt är torr om läpparna. För ett sådant munsår ska man inte använda läkemedel speciellt anpassade för behandling av munherpes. En fet salva räcker gott.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *