Tag Archives: emalj

Kan whitening-tandkräm skada tänderna?

whitening tandkräm

En produkt som blir alltmer vanlig i handeln är tandkräm som sägs kunna bleka tänderna. Det vore idealiskt om en tandkräm, som man ju använder två gånger dagligen, skulle kunna ge vitare tänder, men tyvärr är det så att de allra flesta varianter av whitening tandkräm inte är särskilt effektiva. Det är till och med så att flera varianter av whitening tandkräm kan göra tänderna ännu mer missfärgade i stället för att göra dem vitare.

Hur kan det bli så? Jo, whitening tandkräm innehåller polermedel. Det är inget konstigt i sig att tandkräm innehåller polermedel – för att man ska få bort plack, beläggningar och matrester behövs helt enkelt ett milt slipande medel – men det polermedel som är tänkt att polera bort missfärgningar och göra tänderna vitare kan ge slitage på emaljen. Kortfattat kan man säga att polermedlet ger upphov till mikroskopiska skåror i emaljen. I dessa skåror kan färgande molekyler från mat, drycker och tobak samlas. Visst, tänderna blir något vitare inledningsvis, men över tid kan försämringen i emaljens yta göra att tänderna blir ännu mer missfärgade.

Hur påverkar kaffe emaljen?

kaffe

Fråga: Hur påverkar kaffe tändernas emalj?

Kaffe är en dryck som få av oss har svårt att klara oss utan. En fika är till exempel inte komplett utan en kopp kaffe. Många av oss behöver också en kopp eller två för att komma igång på morgonen. Kaffe har visat sig ha flera positiva effekter på hälsan, men samtidigt har kaffe en stor nackdel. Kaffet missfärgar nämligen tänderna. Alla starkt färgade drycker missfärgar tänderna, så även kaffe. Kaffe kan ge fula fläckar på enskilda tänder eller helt enkelt missfärga hela tandrader.

Det är tanninerna i kaffet som ger upphov till missfärgningarna. Tanniner är syror, eller garvämnen med ett annat namn, som ger kaffet den karakteristiska sträva och något beska smaken. Tanninerna ger även kaffet dess mörka färg. När tanninerna kommer i kontakt med tänderna letar de sig in i sprickor och ihåligheter i emaljen och färgar således tänderna.

Ett enkelt sätt att minska risken för att få missfärgade tänder genom intag av kaffe är att skölja munnen noggrant med vatten efter varje kopp. Att borsta tänderna efter varje kopp kaffe är givetvis också ett alternativ, men det är inte alltid man har tillgång till tandborste och tandkräm.

Om dina tänder har blivit missfärgade av kaffe kan du fräscha upp ditt leende med en tandblekning. Tandblekningar, såväl de som du gör hos tandläkaren/på en klinik som de du kan göra själv hemma med ett hemmakit, har gått ner kraftigt i pris de senaste åren så du behöver absolut inte pantsätta hus och hem för att få vitare tänder.

Tandblekning för grå eller genomskinliga tänder

Friska tänder kan blekas många nyanser. Du kan gå från att ha gula och missfärgade tänder till att få ett betydligt vitare leende, antingen på någon timme hos tandläkaren eller på några dagar och nätter med hemmablekning. Tänder som är skadade på insidan, till följd av exempelvis en hårdare stöt, kan dock inte blekas. Det beror på att en tandblekning bara fungerar på ett yttersta skiktet i tändernas emalj.

Med åldern antar tänderna naturligt en gråaktig nyans. Det är helt enkelt så att nervvävnaden i tanden långsamt förtvinar med ökande ålder. Den gråa nyansen kommer alltså inifrån tanden, vilket gör att det inte går att bleka bort den. Du kan fortfarande göra en tandblekning men du ska inte förvänta dig att få samma resultat som om dina tänder varit helt friska.

Åldern är ofta även en orsak till genomskinliga tänder, detta eftersom emaljen hela tiden slits. Ju tunnare emaljen blir desto mer genomskinliga blir tänderna. Om dina tänder är mer eller mindre genomskinliga ska du avstå från att göra en tandblekning. Det finns nämligen en risk att tänderna faktiskt kan se mörkare ut efter blekningen.

genomskinliga tänder

Emalj

Tandens emalj är den yttersta ytan av tanden som även är den hårdaste delen av tanden. Under emaljen hittar vi tandbenet och under tandbenet finns tandens pulpa. Se tandens hela uppbyggnad på figuren.

Du kanske inte vet om det, men det skyddande lager vävnad som täcker dina tänder, emaljen, är ytterst viktigt för din hälsa. Emaljen skyddar tändernas känsliga innandöme från såväl stötar som den ogästvänliga och sura miljö som ofta råder i munnen. Dessutom är det så att mängder av sjukdomar börjar i munnen. En god munhälsa med en frisk emalj är alltså a och o om du vill ha en god allmänhälsa. Många som är skeptiska till att bleka tänderna tror att emaljen blir skörare när man bleker tänderna. Ingenting kunde vara mer felaktigt. När du gör en tandblekning, oavsett du gör det hemma eller på en klinik, sker enbart en oxidation av de molekylära missfärgningarna på emaljens yttersta lager. Emaljen i sig lämnas helt orörd.