Tag Archives: kemikalier

Väteperoxid

väte peroxidVäteperoxid är ett starkt blekande ämne som används till såväl tandblekning som hårfärgning (då under namnet superväteoxid). Väteperoxid kan faktiskt även användas för sårrengöring. Om du bleker tänderna på klinik, antingen med tandblekningsskenor eller genom påpensling av blekgel med påföljande belysning med värmelampa eller blå laser, är det blekgel med väteperoxid som används. Det är genom att tandläkaren använder ren väteperoxid, vilken är betydligt starkare än karbamidperoxid, som en tandblekning på klinik bara behöver ta ungefär en timme. En fördel med väteperoxid är att tandläkaren mycket enkelt kan blanda en lösning som passar dina tänder så bra som möjligt.

Karbamidperoxid

karbamidperoxidKarbamidperoxid är en förening av urea/karbamid och väteperoxid. Båda dessa ämnen är naturligt förekommande, bland annat i människokroppen, så du kan vara säker på att de är ofarliga. När du bleker tänderna med en blekgel som innehåller karbamidperoxid är det väteperoxiden som är den verksamma substansen. Det tar cirka 20 minuter innan karbamidperoxiden har brutits ner till väteperoxid och tandblekningsprocessen kan börja.

På grund av att det tar en stund innan blekningen sätter igång, samt genom det faktum att karbamidperoxiden oftast är något svagare än ren väteperoxid, är det främst karbamidperoxid som används i tandblekningskit för hemmabruk.