Tag Archives: missfärgade tänder

Fluor kan missfärga tänderna

fluorFluor hjälper till att stoppa karies genom att emaljen mineraliseras, eller helt enkelt stärks på ren svenska. Mineralisering är en process genom vilken fluor hjälper till att återföra kalk från saliven till emaljen. Att få för mycket fluor på tänderna är dock inte bra. Tänderna kan nämligen ”övermineraliseras”, vilket kan ge upphov till fläckar. Normalt blir fläckarna vita, men de kan även anta en mörkare färg. Vita fläckar drabbar främst barn och ungdomar medan mörkare fläckar främst drabbar vuxna. Att tänderna blir fläckiga är inte farligt, men de kan upplevas som fula ur en estetisk synvinkel.

Fläckar på tänderna

Lyckligtvis är det ganska enkelt att bli av med fläckar på tänderna som en följd av för mycket fluor. För barn och ungdomar rekommenderas att man går till tandläkaren för behandling. Tandläkaren täcker helt enkelt över fläcken eller fläckarna med ett keramiskt material som har samma nyans som tänderna.

För mörkare fläckar kan man kanske tänka sig att en tandblekning är ett utmärkt alternativ. Man bör dock först göra ett besök hos sin tandläkare för att få svart på vitt på hur fläckarna bäst kan tas bort. Man bör inte till exempel använda ett tandblekningskit för hemmabruk innan man har fått klartecken från tandläkaren. Om man har varit hos tandläkaren och täckt över fläckarna ska man notera att det keramiska materialet inte kommer att påverkas av en tandblekning, oavsett man gör blekningen hemma eller hos tandläkaren/på en skönhetsklinik.

Hur påverkar kaffe emaljen?

kaffe

Fråga: Hur påverkar kaffe tändernas emalj?

Kaffe är en dryck som få av oss har svårt att klara oss utan. En fika är till exempel inte komplett utan en kopp kaffe. Många av oss behöver också en kopp eller två för att komma igång på morgonen. Kaffe har visat sig ha flera positiva effekter på hälsan, men samtidigt har kaffe en stor nackdel. Kaffet missfärgar nämligen tänderna. Alla starkt färgade drycker missfärgar tänderna, så även kaffe. Kaffe kan ge fula fläckar på enskilda tänder eller helt enkelt missfärga hela tandrader.

Det är tanninerna i kaffet som ger upphov till missfärgningarna. Tanniner är syror, eller garvämnen med ett annat namn, som ger kaffet den karakteristiska sträva och något beska smaken. Tanninerna ger även kaffet dess mörka färg. När tanninerna kommer i kontakt med tänderna letar de sig in i sprickor och ihåligheter i emaljen och färgar således tänderna.

Ett enkelt sätt att minska risken för att få missfärgade tänder genom intag av kaffe är att skölja munnen noggrant med vatten efter varje kopp. Att borsta tänderna efter varje kopp kaffe är givetvis också ett alternativ, men det är inte alltid man har tillgång till tandborste och tandkräm.

Om dina tänder har blivit missfärgade av kaffe kan du fräscha upp ditt leende med en tandblekning. Tandblekningar, såväl de som du gör hos tandläkaren/på en klinik som de du kan göra själv hemma med ett hemmakit, har gått ner kraftigt i pris de senaste åren så du behöver absolut inte pantsätta hus och hem för att få vitare tänder.

Hur ska man göra med enstaka missfärgade tänder?

missfärgad tandOm det är en enstaka tand i munnen som är missfärgad behöver du inte göra en generell tandblekning. Du kan då välja att bleka endast den missfärgade tanden. Ibland räcker det med en grundlig putsning av emaljen. Om tanden är missfärgad inifrån, till exempel på grund av att pulpan har blivit skadad eller genom att en fyllning har färgat av sig på tanden, måste tanden öppnas upp för att du ska kunna bleka den. Oavsett behandling måste du gå till en tandläkare. Du kan tyvärr inte använda ett tandblekningskit för hemmabruk. Om du gör det kommer alla tänder givetvis att bli vitare, men skillnaden mellan den missfärgade tanden och de övriga tänderna kommer fortfarande att vara synlig. En tand som är missfärgad inifrån riskerar att inte blekas över huvud taget.

En tand som har blivit missfärgad av mat och dryck bleks på vanligt sätt. Tandläkaren penslar på en blekgel och belyser tanden med en aktiverande lampa. Proceduren upprepas normalt tre gånger. En tand som är skadad på insidan kräver lite mer omsorg. Om det är en fyllning som har gett upphov till missfärgningen tas denna bort först. Därefter öppnar tandläkaren upp tanden på baksidan för att sedan applicera blekgel inuti tanden. Öppningen i tanden fylls sedan med ett kompositmaterial som har samma färg som tanden.

Tandblekning för grå eller genomskinliga tänder

Friska tänder kan blekas många nyanser. Du kan gå från att ha gula och missfärgade tänder till att få ett betydligt vitare leende, antingen på någon timme hos tandläkaren eller på några dagar och nätter med hemmablekning. Tänder som är skadade på insidan, till följd av exempelvis en hårdare stöt, kan dock inte blekas. Det beror på att en tandblekning bara fungerar på ett yttersta skiktet i tändernas emalj.

Med åldern antar tänderna naturligt en gråaktig nyans. Det är helt enkelt så att nervvävnaden i tanden långsamt förtvinar med ökande ålder. Den gråa nyansen kommer alltså inifrån tanden, vilket gör att det inte går att bleka bort den. Du kan fortfarande göra en tandblekning men du ska inte förvänta dig att få samma resultat som om dina tänder varit helt friska.

Åldern är ofta även en orsak till genomskinliga tänder, detta eftersom emaljen hela tiden slits. Ju tunnare emaljen blir desto mer genomskinliga blir tänderna. Om dina tänder är mer eller mindre genomskinliga ska du avstå från att göra en tandblekning. Det finns nämligen en risk att tänderna faktiskt kan se mörkare ut efter blekningen.

genomskinliga tänder

Missfärgade tänder

Missfärgningar av våra tänder är tyvärr något som drabbar oss alla och tyvärr blir tänderna allt gulare med tiden. Hur snabbt en tand missfärgas beror på grundkvalitén i tandstrukturen, men främst på den mat och dryck som tändernas ägare intar. Drycker som kaffe, te och rödvin påverkar kraftigt tändernas emalj och resultatet blir att tänderna får en gulare nyans och ibland blir fläckiga. Förutom ålder, mat och dryck försämras tändernas emalj av både rökning och snusning, främst eftersom nikotin sätter sig som en gul hinna på tänder.

För att reducera tändernas missfärgningsprocess bör man för det första minimera intaget av ovanstående, men god munhygien med tandborstning och tandtråd gör nästan alltid underverk för dina tänder.

Åtgärder mot missfärgade tänder

Om tändernas missfärgningar är ytliga kan tandläkaren eller tandhygienisten åtgärda missfärgningarna genom putsning. Djupare och kraftigare missfärgningar måste istället åtgärdas genom blekning vilket antingen görs på klinik eller hemma.