Tag Archives: missfärgningar

Hur påverkar kaffe emaljen?

kaffe

Fråga: Hur påverkar kaffe tändernas emalj?

Kaffe är en dryck som få av oss har svårt att klara oss utan. En fika är till exempel inte komplett utan en kopp kaffe. Många av oss behöver också en kopp eller två för att komma igång på morgonen. Kaffe har visat sig ha flera positiva effekter på hälsan, men samtidigt har kaffe en stor nackdel. Kaffet missfärgar nämligen tänderna. Alla starkt färgade drycker missfärgar tänderna, så även kaffe. Kaffe kan ge fula fläckar på enskilda tänder eller helt enkelt missfärga hela tandrader.

Det är tanninerna i kaffet som ger upphov till missfärgningarna. Tanniner är syror, eller garvämnen med ett annat namn, som ger kaffet den karakteristiska sträva och något beska smaken. Tanninerna ger även kaffet dess mörka färg. När tanninerna kommer i kontakt med tänderna letar de sig in i sprickor och ihåligheter i emaljen och färgar således tänderna.

Ett enkelt sätt att minska risken för att få missfärgade tänder genom intag av kaffe är att skölja munnen noggrant med vatten efter varje kopp. Att borsta tänderna efter varje kopp kaffe är givetvis också ett alternativ, men det är inte alltid man har tillgång till tandborste och tandkräm.

Om dina tänder har blivit missfärgade av kaffe kan du fräscha upp ditt leende med en tandblekning. Tandblekningar, såväl de som du gör hos tandläkaren/på en klinik som de du kan göra själv hemma med ett hemmakit, har gått ner kraftigt i pris de senaste åren så du behöver absolut inte pantsätta hus och hem för att få vitare tänder.

Hur vita tänder får jag?

Fråga: Hur vita tänder kommer jag få efter en tandblekning egentligen?

Svar: Hur bra ditt resultat blir är väldigt svårt att svara på utan mer information. Hur vita dina tänder blir beror många olika faktorer. Bland annat  av grundfärgen på dina tänder, hur länge du haft missfärgningar samt hur hur länge du utför själva blekningen. Självklart är resultatet även högst beroende av vilken produkt som du använder hur blekningen går tillväga.

Missfärgade tänder

Missfärgningar av våra tänder är tyvärr något som drabbar oss alla och tyvärr blir tänderna allt gulare med tiden. Hur snabbt en tand missfärgas beror på grundkvalitén i tandstrukturen, men främst på den mat och dryck som tändernas ägare intar. Drycker som kaffe, te och rödvin påverkar kraftigt tändernas emalj och resultatet blir att tänderna får en gulare nyans och ibland blir fläckiga. Förutom ålder, mat och dryck försämras tändernas emalj av både rökning och snusning, främst eftersom nikotin sätter sig som en gul hinna på tänder.

För att reducera tändernas missfärgningsprocess bör man för det första minimera intaget av ovanstående, men god munhygien med tandborstning och tandtråd gör nästan alltid underverk för dina tänder.

Åtgärder mot missfärgade tänder

Om tändernas missfärgningar är ytliga kan tandläkaren eller tandhygienisten åtgärda missfärgningarna genom putsning. Djupare och kraftigare missfärgningar måste istället åtgärdas genom blekning vilket antingen görs på klinik eller hemma.