Tag Archives: plack

Vad är plack?

tandtråd för att motverka plackPlack bildas 24 timmar om dygnet, året runt. Så fort du äter eller dricker något (förutom vatten), så bildas plack på tänderna. Plack är en vitaktig beläggning som helt enkelt består av bakterieansamlingar. Placken bör du ta bort med mekanisk behandling (tandborstning och tandtråd) varje dag. I annat fall finns risken att placken ger upphov till karies, med allt vad det innebär, samt, i extrema fall, till tandlossning. Risken finns också att placken förenas med olika salter som finns naturligt i munnen. Framför allt gäller det kalksalter. Då kan tandsten bildas. Tandsten kan leda till mängder av problem med munhälsan – därför är det viktigt att du går till tandläkaren eller tandhygienisten med jämna mellanrum.

Som du förstår kan du inte undvika att plack bildas på dina tänder. För att minimera de negativa konsekvenserna av plackbildning ska du ta hand om dina tänder och din mun på bästa sätt, och det dagligen.

Plack och tandblekning

Placken i sig är inget problem när du ska göra en tandblekning, förutsatt att du rengör tänderna mycket noga innan du sätter igång att bleka tänderna. De tillstånd som placken kan ge upphov till, till exempel tandsten, gör dock att en tandblekning inte kan bli så effektiv som du skulle önska. Väljer du att göra en tandblekning trots att du har mycket tandsten kan resultatet bli fläckigt och inte särskilt vackert.

Fördelar med eltandborste

eltandborsteDu vet garanterat att du bör borsta tänderna två gånger per dag, morgon och kväll, för att upprätthålla en god munhälsa. Vad du kanske inte vet är att manuell tandborstning inte är det optimala sättet att rengöra dina tänder. Tandborsten kommer inte åt överallt och om du slarvar det minsta finns risken att du inte får bort all plack.

Ett bättre alternativ är att använda en eltandborste. Det finns många olika varianter av eltandborstar men de flesta fungerar på så sätt att borsthuvudet oscillerar från sida till sida med mängder av svängningar per sekund. På så sätt kan man säga att tänderna gnuggas rena från plack. Eftersom eltandborstens huvud oscillerar många fler gång per sekund än vad som är möjligt genom manuell tandborstning blir tänderna renare.

En annan fördel med att använda eltandborste är att tandköttet masseras på ett bättre sätt än om du använder en vanlig tandborste. Det är viktigt att massera tandköttet för att minska risken för inflammationer. En tandköttsinflammation kan göra mycket ont och i vissa fall leda till tandlossning.

Genom att borsta tänderna två minuter åt gången två gånger om dagen med en eltandborste kan du vara säker på att dina tänder håller sig rena och friska. Glöm dock inte tandtråden. Inte ens en eltandborste kommer åt att rengöra mellan tänderna.