Tag Archives: tandblekningsgel

Väteperoxid

väte peroxidVäteperoxid är ett starkt blekande ämne som används till såväl tandblekning som hårfärgning (då under namnet superväteoxid). Väteperoxid kan faktiskt även användas för sårrengöring. Om du bleker tänderna på klinik, antingen med tandblekningsskenor eller genom påpensling av blekgel med påföljande belysning med värmelampa eller blå laser, är det blekgel med väteperoxid som används. Det är genom att tandläkaren använder ren väteperoxid, vilken är betydligt starkare än karbamidperoxid, som en tandblekning på klinik bara behöver ta ungefär en timme. En fördel med väteperoxid är att tandläkaren mycket enkelt kan blanda en lösning som passar dina tänder så bra som möjligt.

Blekgel

blekgel i tuberVid en tandblekning bleks det yttersta lagret av tändernas emalj. Det är en speciellt framtagen blekgel som används vid blekningen. Det finns två varianter av blekgel, nämligen karbamidperoxid och väteperoxid. De har samma funktion, men processerna bakom blekningen skiljer sig något för de båda ämnena. Båda varianter består av naturliga ämnen så du behöver inte oroa dig för att det skulle vara kemikalier du stoppar i munnen. Karbamidperoxid är den vanligaste varianten av blekgel.

Blekningen sker genom oxidation. Det verksamma ämnet tränger in i det yttersta lagret av emaljen och löser upp molekylära missfärgningar. Om en tand är missfärgad på grund av en inre skada kan den dock inte blekas.

Karbamidperoxid

karbamidperoxidKarbamidperoxid är en förening av urea/karbamid och väteperoxid. Båda dessa ämnen är naturligt förekommande, bland annat i människokroppen, så du kan vara säker på att de är ofarliga. När du bleker tänderna med en blekgel som innehåller karbamidperoxid är det väteperoxiden som är den verksamma substansen. Det tar cirka 20 minuter innan karbamidperoxiden har brutits ner till väteperoxid och tandblekningsprocessen kan börja.

På grund av att det tar en stund innan blekningen sätter igång, samt genom det faktum att karbamidperoxiden oftast är något svagare än ren väteperoxid, är det främst karbamidperoxid som används i tandblekningskit för hemmabruk.