Tag Archives: tandborste

Lider du av dålig andedräkt?

dålig andedräktOm du är intresserad av att bleka dina tänder och få ett fräschare och mer attraktivt leende kan du med fördel även se över hur din andedräkt är. Om du lider av dålig andedräkt kan ju den positiva effekten av ditt nya leende kännas mindre påtaglig.

Dålig andedräkt kan uppstå av många olika orsaker, till exempel halsont eller inflammationer i tandköttet. Vanligast är dock att det är vid matsmältningen som den dåliga andedräkten uppkommer. Munnen innehåller mängder av bakterier. När bakterierna kommer i kontakt med kolhydrater och proteiner från maten du äter bildas svavelföreningar. Svavel har, som du säkert vet, inte den mest angenäma doften.

Bli av med den dåliga andedräkten

För att bli av med eller lindra tillfällig eller kronisk dålig andedräkt kan du använda dig dels av munvårdsprodukter som så att säga maskerar den dåliga lukten, och dels av munvårdsprodukter som angriper själva orsaken till dina problem. Tandkräm, munskölj och tuggummin är exempel på den första typen av produkter. Speciellt utvecklade produkter mot dålig andedräkt som innehåller zinkacetat eller klorhexidin är exempel på den senare.

Förutom att använda munvårdsprodukter mot dålig andedräkt gör du givetvis klokt i att noga sköta din munhygien. Borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen. Se även till att rengöra tungan med tandborsten eller med en tungskrapa. En stor del av de bakterier som kan ge upphov till dålig andedräkt sitter nämligen på tungan.

Fördelar med eltandborste

eltandborsteDu vet garanterat att du bör borsta tänderna två gånger per dag, morgon och kväll, för att upprätthålla en god munhälsa. Vad du kanske inte vet är att manuell tandborstning inte är det optimala sättet att rengöra dina tänder. Tandborsten kommer inte åt överallt och om du slarvar det minsta finns risken att du inte får bort all plack.

Ett bättre alternativ är att använda en eltandborste. Det finns många olika varianter av eltandborstar men de flesta fungerar på så sätt att borsthuvudet oscillerar från sida till sida med mängder av svängningar per sekund. På så sätt kan man säga att tänderna gnuggas rena från plack. Eftersom eltandborstens huvud oscillerar många fler gång per sekund än vad som är möjligt genom manuell tandborstning blir tänderna renare.

En annan fördel med att använda eltandborste är att tandköttet masseras på ett bättre sätt än om du använder en vanlig tandborste. Det är viktigt att massera tandköttet för att minska risken för inflammationer. En tandköttsinflammation kan göra mycket ont och i vissa fall leda till tandlossning.

Genom att borsta tänderna två minuter åt gången två gånger om dagen med en eltandborste kan du vara säker på att dina tänder håller sig rena och friska. Glöm dock inte tandtråden. Inte ens en eltandborste kommer åt att rengöra mellan tänderna.