Tag Archives: tandtråd

Vad är plack?

tandtråd för att motverka plackPlack bildas 24 timmar om dygnet, året runt. Så fort du äter eller dricker något (förutom vatten), så bildas plack på tänderna. Plack är en vitaktig beläggning som helt enkelt består av bakterieansamlingar. Placken bör du ta bort med mekanisk behandling (tandborstning och tandtråd) varje dag. I annat fall finns risken att placken ger upphov till karies, med allt vad det innebär, samt, i extrema fall, till tandlossning. Risken finns också att placken förenas med olika salter som finns naturligt i munnen. Framför allt gäller det kalksalter. Då kan tandsten bildas. Tandsten kan leda till mängder av problem med munhälsan – därför är det viktigt att du går till tandläkaren eller tandhygienisten med jämna mellanrum.

Som du förstår kan du inte undvika att plack bildas på dina tänder. För att minimera de negativa konsekvenserna av plackbildning ska du ta hand om dina tänder och din mun på bästa sätt, och det dagligen.

Plack och tandblekning

Placken i sig är inget problem när du ska göra en tandblekning, förutsatt att du rengör tänderna mycket noga innan du sätter igång att bleka tänderna. De tillstånd som placken kan ge upphov till, till exempel tandsten, gör dock att en tandblekning inte kan bli så effektiv som du skulle önska. Väljer du att göra en tandblekning trots att du har mycket tandsten kan resultatet bli fläckigt och inte särskilt vackert.

Bli av med tandköttsproblem

bild på tandsköttDet finns mycket att tänka på när det gäller munhälsan. I grunden säger ju tandläkarexpertisen att du ska borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen, och sedan undvika att skölja munnen med vatten – det senare för att fluoret ska få chansen att verka optimalt. Sedan bör du även använda tandtråd med jämna mellanrum, borsta tungan för att få bort bakterier samt även gärna rengöra munnen med tandskölj. Även om du gör allt rätt kan du ändå få problem med munhälsan. En av bovarna i dramat är tandköttet. Om du får problem med tandköttet kan det uppstå en hel rad komplikationer. Ökad plackbildning, missfärgade tänder, dålig andedräkt, ja till och med tandlossning är några av de komplikationer som kan uppstå.

Missfärgade tänder? Jo, en ökad plackbildning på grund av en inflammation i tandköttet kan leda till att den del av tanden som ligger närmast tandköttet angrips av syrabildande bakterier. Det kan i sin tur leda till att emaljen luckras upp och blir mer mottaglig för färgande pigment från bland annat kaffe, colaläsk och tobak.

Hur tar du då hand om ditt tandkött på bästa sätt?

Det enklaste sättet är att du sköter din munhälsa enligt rådande rekommendationer och även ser till att du är lite extra noggrann med att rengöra längs tandköttskanten och mellan tänderna. Om ditt tandkött är ljust rosa och omsluter tänderna kan du vara säker på att du har ett friskt tandkött. Om tandköttet skulle råka blöda lite när du rengör mellan tänderna är det normalt sett ingen fara, om du inte samtidigt känner smärta.