efter tandblekning

Sköt om tänderna efter tandblekning

efter tandblekningEfter att man har blekt sina tänder och uppnått ett resultat man är nöjd med så är det viktigt att man underhåller och sköter om sina tänder så att resultatet varar så länge som möjligt.

En tandblekning varar normalt upp till ett år innan missfärgningar börjar komma tillbaka men det kan gå både fortare eller ta längre tid beroende på hur väl man sköter om tänderna.
Mat och dryck är produkter som bidrar till missfärgade tänder och framförallt är det kaffe, te, färgade läskedrycker och rött vin som snabbt bidrar till att tänder får beläggningar och missfärgas.

Rökning och snus är också starkt bidragande orsaker till missfärgade tänder och om man röker mycket så går det ganska fort för tänderna att börja missfärgas igen efter en blekning. Det kan säkert vara svårt att sluta röka helt men om man vill behålla sina tänder vita så länge som möjligt så kan man försöka att dra ned på rökningen.

Att borsta tänderna vet alla är viktigt både för att slippa missfärgningar men även för att undvika hål i tänderna. Det är dock inte bra att borsta tänderna för ofta då varje tandborstning sliter på emaljen. Två gånger om dagen med en mjuk tandborste som förs med korta snabba drag över varje tand gör att risken för missfärgningar minskar. Man ska inte heller glömma bort att använda tandtråd med jämna mellanrum och gärna munsköljningsmedel för att få rent även mellan tänderna.

Om man vill ha ytterligare skydd kan man använda tuggummi innehållande xylitol efter att man har ätit. Detta ämne bidrar till att minska syrahalten i munnen vilket bidrar till visst skydd från angrepp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *