tandfasader

Tandfasader

tandfasaderTandfasader, även kallade för skal- eller porslinsfasader, är gjorda av porslinsskal som klistras fast på tändernas framsidor för att dölja fula tänder som exempelvis är fläckiga, kantstötta eller har större missfärgningar.

Tandfasaderna fästs på tänderna av en professionell tandläkare och är supertunna och behagliga. Vid själva processen börjar tandläkaren med att först bedöva med lokalbedövning om du så önskar, för att sedan slipa ner lite emalj från tänderna för att slutligen limma fast fasaderna på tänderna. Fasaderna är sköra, men när de klistrats fast sitter de väl och gör tändernas yta extra starka. Tänk dock på att rådfråga noga med en tandläkare innan du bestämmer dig om tandfasader är något för dig. Kolla upp så att du verkligen får använda fasader. Har du skör emalj, problem med din munhälsa eller gnisslar tänder bör fasader undvikas.

Drömmer du om finare tänder kan tandfasader göra stor skillnad för din självkänsla. Med hjälp av porslinsfasaderna kan du få ett finare resultat än vid tandblekning eftersom ojämnheter i tänderna också försvinner.

Porslinsfasader är väldigt tåliga trots dess sköra yta. De verkar som skydd mot framtida fläckar eller missfärgningar. Porslinet ser naturligt ut på dina tänder eftersom det porslin som de görs av idag släpper igenom mycket ljus. Innan du väljer att applicera tandfasaderna bör du fundera över om du verkligen vill slipa ner emaljen för att fästa fasaderna. Den mängden emalj som slipas ner är dock minimal ca 0,5 – 0,7 mm.

När du väl genomfört processen kan du inte ångra dig eftersom det inte går att ta bort tandfasaden. Skulle du ta bort fasaderna förstörs tänderna. Råkar du ha sönder eller tappa någon av dina fasader bör du uppsöka tandläkare så fort som möjligt.

Det är smidigt att ha tandfasader, det brukar vara relativt lätta att sköta och kostar förmodligen inte mycket att reparera om du från början söker upp en professionell tandläkare. Tänk på att tänderna kommer få ökad känslighet för kallt och varmt efter processen och att du därför bör undvika alltför varm eller kall mat och dryck direkt efter ingreppet.

Kostnad

De största utgifterna med porslinsfasaderna är att fästa dem vilket innebär en hel del arbete. En tands fasad brukar kosta minst 3 500 kronor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *