bettskena mot tandgnissling

Tandgnissling (bruxism)

bettskena mot tandgnisslingDet medicinska namnet för tandgnissling är bruxism. Tandgnissling är vanligare än vad man kan tro. Det sägs att mer än 10% av alla män och kvinnor lider av tandgnissling och ännu fler barn under perioden då de byter tänder. Tandgnissling kan orsaka skador på tänderna, speciellt vanligt är skador på hörntänder och i tändernas stödjevävnad.

Orsaker till tandgnissling

Tandgnissling är vanligast under nattetid, särskilt vanligt mellan övergången från djupare till ytlig sömn. Man tror att tandgnissling och tandpressning beror på sömnstörningar och/eller stress i vardagen.

Symtom

Många gånger märker man inte att man gnisslar tänderna. Symtomen blir därmed slitningsskador på tänderna och man kan märka detta genom att känna att vissa tänder blivit vassa eller taggiga. Övriga symtom är huvudvärk, knäppningar/ljud från käkarna när man tuggar, ömhet i en eller flera tänder,  värk i nacke och axlar.

Misstänker du att du gnisslar tänderna rekommenderar vi dig att rådfråga din tandläkare. Tandläkaren kan oftast lätt se på dina tandytor om du gnisslar tänderna.

Behandla tandgnissling

När man frågar en tandläkare om hur man ska behandla sin tandgnissling rekommenderar denna ofta att man börjar med att göra en mätning för att se hur snabbt tänderna slits till följd av tandgnissling.
Vanligtvis görs även en undersökning av bettet för att analysera om det finns ojämnheter som gör att man biter snett och på så sätt belastar käklederna och käkmusklerna ojämnt.

Om man tror att tänderna slits snabbt av sin tandgnissling kan det vara en bra idé att införskaffa en bettskena som har till uppgift att skydda tänderna mot slitage nattetid. Bettskenan har formen av en hästsko är och tillverkad av plast.

Läs mer om tandgnissling och hur man behandlar det på beconfident.se eller tandgnissling.se. Följ länken nedan.

>> Beställ en bettskena från beConfident

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *